علیرضا شیرزاد
دانشگاه معارف اسلامی
پژهش حاضر با هدف استخراج عوامل انگیزشی بیان شده در دعای بیست و هفتم صحیفه سجادیه(دعای مرزداران) و نیز تبیین و تحلیل هریک از آن عوامل بر اساس آیات قرآن و احادیث اهل بیت^ نگاشته شده است. روش بکار رفته در این پژوهش، توصیفی ـ تحلیلی بوده است که با این روش گزاره هایی که در دعای بیست و هفتم صحیفه در تحریک رزمندگان نسبت به انجام جهاد مؤثر بوده کشف و دسته بندی شده و در مرحله بعد، این گزاره های انگیزشی بوسیله آیات و روایات مرتبط با آنها مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که «یقین به پاداش های اخروی جهاد» که بیان اجر شهدا در روز قیامت است می تواند از عوامل تقویت کننده انگیزه جهاد باشد، همچنین «ضعیف‌انگاری دشمن» که با کم نشان دادن تعداد آنها و نیز کوچک انگاری جایگاه آنها صورت می پذیرد از دیگر عوامل تقویت کنندگی انگیزه رزمندگان است و درنهایت «فراموش نمودن دنیای فریبنده» که شامل یاد اموال انسان و نیز یاد همسر و فرزندان می باشد به عنوان دیگر عامل انگیزشی در مسیر انجام جهاد می باشد.
واژه‌های کلیدی: روایات تفسیری، روایات امام هادی علیه السلام، احترام اهل کتاب.
دریافت: 1401/3/12 | پذیرش: 1402/2/11
2. نهج‌البلاغه للصبحی صالح، محمد بن حسین شریف الرضی، قم، هجرت، 1414 ق.
3. ابن‌منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، بیروت، دار الفکر للطباعه والنشر والتوزیع، 1414 ق.
4. تمیمی آمدی، عبدالواحد بن محمد، غرر الحکم و درر الکلم، قم، انتشارات دارالکتاب الإسلامی، 1410 ق.
5. حسینی زبیدی، محمد مرتضی، تاج العروس من جواهر القاموس، بیروت، دار الفکر، 1414 ق.
6. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، مفردات الفاظ القرآن، بیروت، دار القلم، 1412 ق.
7. شبّر، عبدالله، الجوهر الثمین فی تفسیر الکتاب المبین، کویت، شرکه مکتبه الالفین، 1407 ق.
8. طباطبایی، سید محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، بیروت، مؤسسه الأعلمی للمطبوعات، 1390 ق.
9. طبرسی، فضل بن حسن، إعلام الوری بأعلام الهدی، قم، مؤسسه آل‌البیت^، 1417 ق.
10. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، تهران، ناصر خسرو، 1372.
11. طبری، محمد بن جریر، جامع البیان فی تفسیر القرآن (تفسیر الطبری)، بیروت، دار المعرفه، 1412 ق.
12. عسکری، حسن بن عبدالله، الفروق فی اللغه، بیروت، دار الآفاق الجدیده، 1400 ق.
13. الصحیفه السجادیه، قم، دفتر نشر الهادی، 1376.
14. فراهیدی، خلیل بن احمد، کتاب العین، قم، هجرت، 1409 ق.
15. فیض کاشانی، محمد بن شاه مرتضی، تفسیر الصافی، قم، مکتبه الصدر، 1415 ق.
16. کاویانی، محمد، روان‌شناسی در قرآن، قم، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، 1393.
17. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، تهران، انتشارات دار الکتب الإسلامیه، 1407 ق.
18. مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، تهران، انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، 1368.
19. معرفت، محمد‌هادی، التمهید فی علوم القرآن، قم، حوزه علمیه قم، 1410 ق.
20. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، قم، دار الکتب الإسلامیه، 1371.

shirzad A. An Explanation of the Motivational Factors of Warriors in Jihad Based on the Twenty-Seventh Prayer of Sahifa Sajjadiyeh. مطالعات معارف حدیثی 2023; 1 (1) : 3

شیرزاد علیرضا. تبیین عوامل انگیزشی رزمندگان در انجام جهاد بر اساس دعای بیست و هفتم صحیفه سجادیه. مطالعات معارف حدیثی. 1402; 1 (1) :59-74

Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4642