[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

..
دریافت اطلاعات پایگاه
..
:: دوره 1، شماره 1 - ( بهار 1402 ) ::
اصول کارآمدی حکومت دینی در عهدنامه مالک اشتر با تکیه بر حقوق اساسی
محمد جواد رحمانی
دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده:   (333 مشاهده)
کارآمدی حکومت دینی در مقایسه با دیگر حکومت‌ها یکی از دغدغه‌های اصلی دین‌داران بوده که با رجوع به اندیشه سیاسی و نحوه مدیریت حکومتی حضرت علی× جنبه‌های مختلف کارآیی‌بخشی به حکومت دینی مشخص می‌گردد. اصول حقوق اساسی برآمده از عهدنامه مالک اشتر نمونه عالی و عینی برای کارآمدی حکومت دینی در جهت هدایت و کمال انسان در ابعاد مختلف وجودیش است که در این مقاله به روش توصیفی تحلیلی بر پایه اصول اخلاقی حاکمان، استقلال قوا، حاکمیت قانون، آزادی، حاکمیت و حقوق ملت، نظارت و کنترل، امنیت و عدالت اقتصادی به آن پرداخته می‌شود که در نوع خود اثرگذارترین اصول کارآمدی در مقایسه با سایر مدل‌های حکومتی بوده و بسترسازی لازم برای اجرای حقوق مطابق با فطرت کمال طلب انسان، باعث امتیاز ویژه‌ای برای آن در عرصه مدیریتی اجتماع و توجه شدید نظام های سیاسی موجود شده است.

شماره‌ی مقاله: 1
واژه‌های کلیدی: کارآمدی، حکومت دینی، حقوق اساسی، اندیشه سیاسی امام علی علیه السلام، عهدنامه مالک اشتر.
متن کامل [PDF 330 kb]   (226 دریافت)
دریافت: 1401/3/20 | پذیرش: 1402/2/11
فهرست منابع
1. قرآن کریم.
2. نهج‌البلاغه، ترجمه محمد دشتی، قم، پیام هدایت، 1386.
3. اخون کاظمی، بهرام، «کارآمدی نظام جمهوری اسلامی»، فصلنامه راهبرد، ش 29، پاییز 1383.
4. امام خمینی، سید روح‌الله، صحیفه امام، تهران، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)، 1389.
5. امام خمینی، سید روح‌الله، کتاب البیع، ج 2، تهران، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، 1434 ق.
6. بحرانی، سید هاشم، البرهان فی تفسیر القرآن، تهران، بنیاد بعثت، 1416ق.
7. آقابخشی، علی‌ اکبر و مینو افشاری راد، فرهنگ علوم سیاسی، تهران، چاپا، 1379.
8. جعفری، سید محمدمهدی، پرتوی از نهج‌البلاغه، تهران، سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، 1381.
9. جعفری، محمدتقی، حکمت اصول سیاسی اسلام، ج 3، تهران، بنیاد نهج‌البلاغه، 1379.
10. جوادی آملی، عبدالله، اخلاق کارگزاران در حکومت اسلامی، تهران، نشر فرهنگی رجا، 1366.
11. حائری، سید محسن، اندیشه‌های اقتصادی در نهج‌البلاغه، ترجمه عبدالعلی آل‌بویه لنگرودی، تهران، بنیاد نهج‌البلاغه، 1378.
12. رشاد، علی اکبر (زیر نظر)، دانشنامه امام علی علیه السلام، تهران، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، 1380.
13. تمیمی آمدی، عبدالواحد، غرر الحکم و درر الکلم شرح جمال الدین خوانساری، تهران، دانشگاه تهران، 1366.
14. خسروپناه، عبدالحسین، کلام جدید، قم، دفتر نشر معارف، 1389.
15. داورپناه، ابوالفضل، انوار العرفان فی تفسیر القرآن، تهران، صدر، 1375.
16. درک فرنچ، فرهنگ توصیفی مدیریت، ترجمه محمد صائبی، تهران، مرکز آموزش مدیریت دولتی، 1371.
17. دشتی، محمد، امام علی× و نظارت مردمی، (الگوهای رفتاری، ج 11)، قم، مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امیرالمؤمنین×، 1379.
18. زاهدی، شمس السادات، فرهنگ جامع مدیریت، تهران، سپهر، 1376.
19. شمس‌الدین، محمدمهدی، نظام الحکم و الادراه فی الاسلام، بیروت، المؤسسه الدولیه للدراسات و النشر الطبعه الثالثه،1411 ق.
20. طباطبایی، سید محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، قم، انتشارات اسلامی جامعه مدرسین حوزه علمیه، 1417 ق.
21. عمیدزنجانی، عباسعلی، کلیات حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران، تهران، مجد، 1387.
22. فاضل لنکرانی، محمد، آیین کشورداری از دیدگاه امام علی×، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1373.
23. فیض‌کاشانی، ملامحسن، تفسیر الصافی، تهران، الصدر، 1415 ق.
24. قاضی زاده کاظم (به کوشش)، حکومت‌نامه امام علی×، به‌کوشش کاظم قاضی‌زاده، قم، دفتر نشر معارف، 1383.
25. قزوینی، عبدالکریم محمد بن یحیی، بقا و زوال دولت در کلمات سیاسی امیرالمؤمنان علیه السلام (نظم الغرور و نضد الدرر)، به‌کوشش رسول جعفریان، قم، کتابخانه آیت‌الله مرعشی نجفی، 1371.
26. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، بی‌تا.
27. گلریز، حسن، فرهنگ توصیفی لغات و اصطلاحات علوم اقتصادی، تهران، مرکز آموزش بانکداری، 1368.
28. گنابادی، سلطان محمد، بیان السعاده فی مقامات العباده، ترجمه رضا خانی و حشمت‌الله ریاضی، تهران، دانشگاه پیام نور، 1372.
29. محمدی ری‌شهری، محمد، دانشنامه امیرالمؤمنین، ، دار الحدیث، 1382.
30. مطهری، مرتضی، سیری در نهج‌البلاغه، تهران، صدرا، 1372.
31. مکارم شیرازی، ناصر، پیام امام؛ امیرالمومنین علیه السلام ، تهران، دار الکتب الاسلامیه، 1386.
32. هریسون، راس، «حکومت و اخلاق»، دو ماهنامه کیان، ترجمه محمد راسخ، ش 53، مرداد و شهریور 1379.

نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

Download citation:
Send citation to:

Rahmani M J. The Principles of the Efficiency of Religious Government in Malik Ashtar's Covenant Based on Fundamental Rights. مطالعات معارف حدیثی 2023; 1 (1) : 1
URL: http://hadith.maaref.ac.ir/article-1-9-fa.html

رحمانی محمد جواد. اصول کارآمدی حکومت دینی در عهدنامه مالک اشتر با تکیه بر حقوق اساسی. مطالعات معارف حدیثی. 1402; 1 (1) :7-32

URL: http://hadith.maaref.ac.ir/article-1-9-fa.html

بازنشر اطلاعات
بازنشر اطلاعات
دوره 1، شماره 1 - ( بهار 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعات معارف حدیثی Studies in the Maaref of Hadith
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4642