دستاوردهای دعا در زندگی انسان از منظر روایات اسلامی
علیرضا کمالی
دانشگاه معارف اسلامی
دعا مقوله‌ای از عبادت و ازجمله امور هم‌راستای با فطرت آدمی است. داعی بر پایه فطرت پاک خود به خدای خویش وصل گردیده و به ثنا و عبادت او مشغول گشته است. مقاله حاضر بر پایه روایات معصومان^ می‌کوشد تا مهم‌ترین آثار و دستاوردهای دعا در محضر باری تعالی را مطرح نماید. ازآنجاکه انسان دارای دو ساحت مادی و معنوی و به بیان دیگر جسمانی و روحانی است دعا در هر دو بُعد اثرگذار است. بر پایه روایات اسلامی، اموری مانند: آرامش‌بخشی، افزایش تاب‌آوری و تحمل، نهراسیدن از مستکبران، دستیابی به نعمت‌های مادی ازجمله آثار دعا در حوزه مادی است و اموری چون: احساس تقرب به خدای متعال، غفلت‌زدایی، رستگاری به‌واسطه اخلاص در دعا، رشد فضایل اخلاقی، امیدآفرینی و امیدافزایی، تواضع‌آفرینی، تحرک‌زایی ازجمله آثار و دستاوردهای دعا در حوزه روحی و معنوی انسان است.
واژه‌های کلیدی: دعا، روایات اهل بیت علیهم السلام، دستاورد دعا، دستاورد مادی، دستاورد معنوی.
دریافت: 1401/5/13 | پذیرش: 1402/2/11
2. نهج‌البلاغه، گردآوری شریف رضی، تصحیح صبحی صالح، قم، دار الهجره، بی‌تا.
3. آقاجانی، محمدجواد و بهمن اکبری، «ارتباط دعاکردن و امید به زندگی با سلامت عمومی زنان مبتلا به سرطان سینه»، دین و سلامت، ش 8، ساری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، 1396 .
4. ابن‌طاووس، علی بن موسی، إقبال الأعمال، تهران، دار الکتب الإسلامیه، 1409 ق.
5. ابن‌فارس، احمد، معجم مقاییس اللغه، قم، مکتب الاعلام الاسلامی، 1404 ق.
6. ابن‌فهد حلی، احمد بن محمد، عده الداعی و نجاح الساعی، تهران، دار الکتب الإسلامیه، 1407 ق.
7. امام صادق× (منسوب به)، مصباح الشریعه، بیروت، اعلمی، 1400 ق.
8. ترکی، معصومه، هایده حیدری، کبری نوریان، لیلی ربیعی و مرتضی سدهی، «تأثیر دعا بر شدت درد بیماران حین سنگ‌شکنی»، دین و سلامت، ش 15، ساری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، 1399 .
9. ثابت سروستانی، راحله، زهرا هادیان شیرازی و علی خانی جیحونی، «تبیین تجربه مادران دارای کودک مبتلا به فلج مغزی از تلاوت قرآن کریم (یک مطالعه کیفی)»، دین و سلامت، ش 12، ساری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، 1398.
10. جنتی، یداله، میلاد ذاتی رستمی و سمانه امامی، «معنویت و عوامل مرتبط با آن در بیماران تحت درمان با همودیالیز»، دین و سلامت، ش 7، ساری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، 1395 .
11. حجتی، حمید، نفیسه حکمتی‌پور، سمیرا خاندوستی، جمیله میرزاعلی، گلبهار آخوندزاده، فاطمه کلنگی و ناهید مظفری‌نیا، «ابعاد توسل به دعا در بیماران سرطانی»، دین و سلامت، ش 4، ساری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، 1394 .
12. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، مفردات الفاظ القرآن، بیروت و دمشق، دار القلم و الدار الشامیه، 1412 ق.
13. راوندی، قطب‌الدین سعید بن هبهالله، سلوه الحزین الشهیر بالدعوات، قم، مدرسه امام مهدی#، 1407 ق.
14. سیاوشی، محمد، مهدیه درودی، شاهین نوروزیه، مهدی جمالی‌نیک و رضا بردبار، «بررسی تأثیر دعا بر سلامت معنوی بیماران مبتلا به نارسایی مزمن قلبی»، دین و سلامت، ش 10، ساری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، 1397 .
15. صدوق، محمد بن علی، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، قم، دار الشریف الرضی، 1406 ق.
16. صدوق، محمد بن علی، کتاب من لا یحضره الفقیه، قم، دفتر انتشارات اسلامی، 1413 ق.
17. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان لعلوم القرآن، تهران، ناصر خسرو، 1372.
18. فقیهی، علینقی، جوان و آرامش، قم، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، چ 6، 1389 .
19. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر القمی، قم، دار الکتاب، 1404 ق.
20. کلانتری، فرازمند، طاهره محرابیان، سحر سوادکوهی و مهسا مسلمان، «بررسی رابطه ابعاد دعا و سلامت معنوی در بیماران تحت درمان با دیالیز استان ایلام»، دین و سلامت، ش 4، ساری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، 1394 .
21. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، تهران، دار الکتب الإسلامیه، 1497 ق.
22. کارل، آلکسیس، نیایش، ترجمه علی شریعتی، تهران، شرکت سهامی انتشار، چ 2، ۱۳۴۶ .
23. لیثی واسطی، علی بن محمد، عیون الحکم والمواعظ، قم، دار الحدیث، 1376 .
24. مجلسی، محمدباقر، بحارالأنوار الجامعه لدرر أخبار الأئمه الأطهار^، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، 1403 ق.
25. مطهری، مرتضی، مجموعه آثار، ج 2، تهران، صدرا، 1382.
26. مؤسسه فرهنگی قدر ولایت، روان‌شناسی آرامش و راحتی، تهران، قدر ولایت، 1385 .

Kamali A. The Effects of Prayer in Human Life from the Perspective of Islamic Narratives. مطالعات معارف حدیثی 2023; 1 (1) : 4

کمالی علیرضا. دستاوردهای دعا در زندگی انسان از منظر روایات اسلامی. مطالعات معارف حدیثی. 1402; 1 (1) :75-92

Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4642