رضا مؤدب ، روح اله پورعابدین
دانشگاه معارف اسلامی
از مهم‌ترین روش‌ها در تفسیر قرآن کریم، روش تفسیر روایی است که به لحاظ گونه‌های تفسیری، احادیث تفسیری امام هادی× جایگاه ویژه‌ای دارد؛ در مقاله حاضر پس از جمع آوری روایات از منابع حدیثی وگونه‌شناسی آنها، گستره آن گونه‌ها، بررسی آماری و تفکیک موضوعی شد. مجموعه روایات امام هادی× 430 روایت، که از این میان، 70 روایت آنها تفسیری است. نوشته حاضر با روش توصیفی ـ تحلیلی و به استناد منابع کتابخانه‌ای فراهم شده و نتیجه پژوهش نشان می‌دهد که گستره احادیث تفسیری امام هادی× گونه‌های اعتقادی، اخلاقی، فقهی و تاریخی را در بر می‌گیرد که در دو عرصه علوم اسلامی و علوم طبیعی ـ انسانی قابل دسته‌بندی است. بررسی دلالی یکی از روایات گونه فقهی، روایت احترام اهل کتاب است که گویای آن است که در جامعه اسلامی باید احترام اهل کتابی که سر ستیز ندارند، حفظ گردد.
واژه‌های کلیدی: روایات تفسیری، روایات امام هادی×، احترام اهل کتاب.
دریافت: 1401/3/2 | پذیرش: 1402/2/11
2. نهج البلاغه، گردآوری شریف رضی، قم، دفتر نشر معارف، 1390 ش.
3. ابن‌بابویه (صدوق)، محمد بن علی، اِکْمالُ الدّین و اِتْمامُ النّعمَه، ج 2، تحقیق علی‌اکبر غفاری، قم، دار الکتب الإسلامیّه، 1395 ق.
4. ابن‌بابویه (صدوق)، محمد بن علی، معانی الاخبار، تصحیح علی‌اکبر غفاری، قم، دفتر انتشارات اسلامی، 1403 ق.
5. بحرانی، سید هاشم، البرهان فی تفسیرالقرآن، ج 1، تهران، بنیاد بعثت، 1416 ق.
6. بحرانی، یوسف، الحدائق الناضره فی احکام العتره الطاهره، ج ۲۴، نجف، دار الکتب الاسلامیّه، 1377 ق.
7. تمیمی آمُدی، عبدالواحد بن محمد، تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، تصحیح سید مهدی رجایی، قم، دار الکتب الإسلامی، 1410 ق.
8. جوادی آملی، عبدالله، مفاتیح الحیاه، قم، اسراء، چ 99، 1391 ش.
9. حرّ عاملی، محمد بن حسن،تفصیل وسائل الشیعه الی تحصیل مسائل الشریعه، ج ۱۵، قم، مؤسّسه آل‌بیت^، 1409 ق.
10. حَرّانی، ابن‌شُعبه، تُحَفُ العُقول فیما جاءَ مِنَ الحِکَمِ وَ الْمَواعظ مِنْ آل الرّسول، تصحیح علی‌اکبر غفاری، قم، بی‌نا، 1363 ش.
11. حلّی، وَرّام بن ابی‌فراس، تَنبیهُ الخَواطِر و نُزهَهُ النَّواظِر، ترجمه محمدرضا عطایی، مشهد، ۱۳۶۹ ش.
12. خامنه‌ای، سید علی، رساله آموزشی، ج 1، تهران، فقه روز، 1395 ش.
13. خرّمشاهی، بهاءالدین، دائرهالمعارف تشیّع، ج 2، تهران، سازمان دایره المعارف تشیّع، ۱۳۶۹ ش.
14. خصیبی، حسین بن حمدان، هدایهالکبری، بیروت، البلاغ، 1377 ق.
15. دریائی، محمدرسول، امام هادی× و نهضت علویان، تهران، رسالت قلم، 1361 ش.
16. دیلمی، حسن بن ابی‌الحسن، إرشادُ القُلوب إلی الصّواب المُنجی من عَمَل به مِن ألیم العِقاب، قم، شریف رضی، 1412 ق.
17. راد، علی، گونه‌شناسی احادیث قرآنی امامیّه، قم، دار الحدیث، 1397 ش.
18. رفیعی، علی، زندگانی امام هادی×، تهران، فیض کاشانی، 1376 ش.
19. سایت شورای نگهبان، اصول قانون اساسی، ویرایش یکشنبه 20/1/1396.
20. سیّد علوی، سید ابراهیم، این‌گونه معاشرت کنیم، قم، رسالت، 1363 ش.
21. شریف قرشی، باقر، تحلیلی از زندگانی امام هادی×، ترجمه محمدرضا عطائی، مشهد، کنگره جهانی حضرت رضا×، 1371 ش.
22. طبرسی، احمد بن علی، الإحتجاج علی اهل اللجاج، ج 2، تصحیح محمدباقر خرسان، مشهد، نشر مرتضی، 1403 ق.
23. طبری صغیر، محمد بن جریر، دلائل الأئمّه، تهران، مؤسسه بعثت، ۱۴۱۳ ق.
24. طوسی، محمد بن حسن، اختیار معرفه الرجال رجال الکشی، قم، مؤسسه آل‌البیت^، سال ۱۴۰۴ ق.
25. عیّاشی، محمد بن مسعود، کتاب التفسیر، ج 1، تصحیح سید هاشم رسولی محلاتی، تهران، المطبعه العلمیّه، 1380 ق.
26. فیروزآبادی، محمد بن یعقوب، بصائر ذوی التمیز فی لطائف الکتاب العزیز، ج 2، قاهره، بی‌نا، 1416 ق.
27. فیض کاشانی، محمدمحسن، الوافی، ج 26، اصفهان، کتابخانه امام امیرالمؤمنین علی×، 1406 ق.
28. مجلسی، محمدباقر، بحارالأنوار الجامعه لدرر اخبار الائمه الاطهار، ج10، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چ 2، 1403 ق.
29. مسعودی، علی بن حسین، اثبات الوصیّه، ترجمه محمدجواد نجفی، قم، انصاریان، ۱۳84 ش.
30. مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج 1، تهران، مرکز نشر آثار علامه مصطفوی، 1385 ش.
31. مغربی، قاضی نعمان، دعائم الاسلام و ذکر الحلال و الحرام و القضایا و الاحکام عن اهل بیت رسول الله|، تحقیق آصف بن علی اصغر فیضی، قاهره، دار المعارف، ۱۳۸۳ ق / ۱۹۶۳ م.
32. نجفی جواهری، محمدحسن، جواهر الکلام، ج ۲۱، بیروت، دار احیاء التراث العربی، 1981 م.

Mo`addab R, Pourabedin R. A Typology of Imam Hadi's Interpretive Narrations with an Emphasis on the Analysis of the Narration of Respect for the People of the Book. مطالعات معارف حدیثی 2023; 1 (1) : 6

مؤدب رضا، پورعابدین روح اله. گونه‌شناسی روایات تفسیری امام هادی علیه السلام با تأکید بر تحلیل روایت احترام اهل کتاب. مطالعات معارف حدیثی. 1402; 1 (1) :111-128

Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4642